Pakej Fotografi Perkahwinan | Jurugambar Perkahwinan

By: Sani Rahman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 20-Oct-2008 12:05 Email | Share | Bookmark
7 Tips Mencapai Kedudukan Di Engin Pencarian

Apa yang anda cari dalam SEO? Di sini terdapat tips yang sepatutnya anda ketahui.

Kedudukan di engin pencarian adalah satu faktor penting yang perlu dipertimbangkan apabila anda mempunyai laman web yang memerlukan lebih banyak trafik. Andai laman web anda tidak mempunyai kedudukan yang baik dalam ranking engin pencarian, tiada siapa yang akan menjumpai laman web anda. Jadi anda perlu pastikan laman web anda mendapat kedudukan di engin pencarian agar mudah dijumpai.

Walaupun tiada syarikat SEO yang boleh menjamin kedudukan tertinggi untuk laman web anda, namun terdapat beberapa tips yang boleh digunakan untuk meningkatkan kedudukan dalam engin pencarian. Menggunakan tips tersebut tidak semestinya dapat meletakkan laman web anda di puncak, melainkan laman web anda yang terbaik di luar sana. Tetapi (syarikat SEO) mereka sedikit sebanyak akan meletakkan laman anda pada posisi yang sepatutnya.

Di sini saya nyatakan tips yang digunakan,

1.Kualiti isi kandungan - Isi kandungan merupakan intipati pada sesebuah laman web. Isi kandungan yang baik dan berkualiti mampu meningkatkan kedudukan anda di engin pencarian. Engin pencari amat gemar kepada laman yang mempunyai isi kandungan yang berkualiti dengan bahan-bahan bacaan yang terkini.

2. Frasa keyword yang tepat - Keyword yang tepat mengikut isi kandungan yang dibina. Ramai orang kata nama domain yang sesuai sudah mencukupi! Tidak semestinya nama domain yang sesuai boleh menaikkan kedudukan laman anda di engin pencarian. Jangan hanya gunakan frasa keyword yang popular sahaja. Anda juga mesti memasukkan keyword yang berkaitan dengan pasaran tertumpu/niche market.

3. Grafik - Apabila anda meletakkan grafik bergambar, letaklah teks di 'Alt Tags', ini kerana ia lebih penting daripada meletakkan teks sahaja di laman anda.

4. Pemilihan tajuk laman web (Title) - Amat penting dan pastikan pilihan tajuk yang anda pilih akan memberi impak yang besar terhadap laman web anda. Sebagai contoh tajuk "Hubungi Pakar Pemasaran Anda" dan ini akan memastikan laman web anda cepat dikenalpasti oleh engin pencarian apabila tajuk "Pakar Pemasaran" dicari. Lakukan ini pada setiap helaian laman web anda.

5. Jangan terlalu banyak pautan yang tidak berkaitan dalam laman web anda. Anda perlu memasukkan pautan yang berkaitan dengan laman web anda. Sebagai contoh, anda menceritakan tentang pemasaran Internet, maka pautan haruslah berkaitan dengan pemasaran Internet. Pautan ke produk-produk affiliate dan blog-blog berkaitan adalah digalakkan.

6. Sentiasa mengemaskini kandungan laman web! Ini akan meningkatkan hubungan 'Silaturrahim' antara laman anda dengan engin pencarian.

7. Anda perlu terima kenyataan bahawa kebanyakkan engin pencari tidak suka penghantaran maklumat web secara berganda (Auto Submission) - Hantar Sekali Secara Manual

Anda lakukan 7 tips ini secara konsisten pada setiap laman web, forum, blogs atau portal perniagaan anda. Saya yakin ia mampu meletakkan laman anda di poisisi yang sepatutnya dan laman anda akan dijumpai oleh sesiapa sahaja apabila pencarian dibuat.

About the Author

Sani Rahman adalah Perantis Usahawan Internet. www.batik-of-malaysia.com sejak tahun 2004.

Source : http://www.goarticles.com/cgi-bin/showa.cgi?C=151948


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net